Restauratie complex ’t Hoogt/Slachtstraat

De restauratie van complex ’t Hoogt/Slachtstraat is een van de grotere, zo niet het grootste restauratieproject van het UMF van de afgelopen tien jaar. We kunnen terugkijken op een project dat, qua uitvoering, de af­gelopen drie jaar hoog op de agenda heeft gestaan van alle betrokkenen. De restauratie is klaar, de culturele hotspot leeft! Het UMF is ongelofelijk trots op het resultaat en daarom blikken we in dit jaarverslag nog één keer uitgebreid terug op wat er tijdens de restauratie op deze mooie, historische plek in de stad is gebeurd.

HOE HET BEGON; 2020

De start van de restauratie begon in 2020 met asbest-sanering in het hele complex. Hierdoor bleef alleen het casco van de gebouwen over. Dit was vooral goed te zien in Hoogt 8-10, waar op de eerste- en tweede verdieping de filmzalen en kantoren verdwenen.

CASCORESTAURATIE; 2020-2021

Na de asbestsanering begon de cascorestauratie. Tijdens deze restauratie zijn alle gevels, vloeren, daken en ramen duurzaam aangepakt. Bij deze verduurzaming was het belangrijk het monumentale te behouden en te voorzien van isolatie en comfortverbeteringen. Halverwege de cascorestauratie zijn we gestart met het opnieuw opbouwen van het interieur. De belangrijkste ingreep hierbij was de bestaande grote filmzaal van Slachtstraat 5 op te splitsen door een nieuwe verdiepingsvloer van staal en beton te plaatsen. Op deze manier creëerden we op de eerste verdieping twee filmzalen. Naast deze ingreep werd op dat moment ook Hoogt 6 bij het filmtheater getrokken en de toiletgroep uitgebreid.

WOONHUIS HOOGT 2; 2020-2021

Het woonhuis aan Hoogt 2 maakte ook deel uit van de restauratie. De woning is getransformeerd tot een eigentijdse woning die van alle gemakken is voorzien. De restauratie is met veel aandacht en liefde voor de cultuurhistorische waarde van dit rijksmonument uitgevoerd.

Het jaar 2022 stond vooral in het teken van de afbouwfase. De ruimtes van Slachtstraat Filmtheater, Hoogt 8 en10 kregen vorm en de details werden belangrijk. Denk aan de keuken, de bar, de stoelen, de mooie vloertegels en de houten lambrisering. Installatietechnisch was het een fikse uitdaging om alle leidingen, kanalen en kabels te trekken en netjes weg te werken. Om het filmtheater voor iedereen toegankelijk te maken, werden er een hellingbaan, lift, MIVA-toilet en uitneembare theaterstoelen aangebracht.

 

OPENING SLACHTSTRAAT FILMTHEATER

De avant-première was op 12 april 2022. Tijdens deze feestelijke dag konden onze donateurs een kijkje nemen in het prachtige nieuwe filmtheater dat met haar Grand Café, serre, ‘achterkamer’ en restaurant, de sfeer ademt van Parijs in de jaren twintig van de vorige eeuw. Slacht­straat Filmtheater biedt drie state of the art filmzalen  met 200 zitplaatsen voorzien van de modernste techniek en comfort.

De officiële opening vond plaats in de zomer van 2022 met een film in de open lucht op de Neude. Kort hierna was Slachtstraat Filmtheater één van de hoofdlocaties voor het Nederlands Film Festival. Leuk weetje is dat het eerste festival, in 1981, ook plaatsvond op ‘t Hoogt. Het heette toen nog de Nederlandse Filmdagen, de initiator was Jos Stelling.

We zijn trots dat we deze sociaal-maatschappelijk belang­rijke plek hebben kunnen creëren samen met het team van Jos Stelling. Het is een plaats voor ontmoeting, debat en film én een prachtige aanvulling op het culturele aan­bod van Utrecht.

AFBOUWFASE HOOGT 8 EN 10

Het jaar 2022 stond ook voor Hoogt 8 en 10 vooral in het teken van de afbouwfase. Een groot deel hiervan bestond uit inbouw- en installatiewerkzaamheden. Denk hierbij aan elektra, data, gebouwbeveiliging, water, riolering, verwarming en ventilatie. Ook is er een nieuw trappenhuis gerealiseerd in Hoogt 10 en zijn de verdiepingsvloeren afgewerkt met linoleum. In de historische kelders is een speciaal dampopen pleistersysteem aangebracht om de muren zo goed mogelijk te conserveren. Restaurateur en kleurhistoricus Bert Jonker deed kleuren­onderzoek waarna de panden in een historisch juiste en passende kleurstelling zijn gebracht. De architect heeft dit ook laten terugkomen in het interieurontwerp. Alle panden aan ’t Hoogt hebben een eigen kleurstelling gekregen waardoor ieder pand zijn unieke karakter heeft.

BINNENTUIN

In december 2022 is gestart met het aanleggen van een binnentuin. De tuin ligt achter Slachtstraat Filmtheater en de panden Hoogt 8 en 10. In het ontwerp van de tuin zie je de filmische geschiedenis van deze plek terug. Een ode aan kunst en cultuur, het ontstaan van het Nederlands Film Festival en haar initiator Jos Stelling. Het is een fijne, kleine, groene oase midden in de stad. Tussen de bedrijven door, kan je hier even lekker tot rust komen.

DUURZAAMHEID

Tijdens de restauratie van complex ’t Hoogt/Slachtstraat stond duurzaamheid hoog op de agenda. We hebben alle mogelijkheden aangegrepen om het complex te verduur­zamen. De getroffen duurzaamheidsmaatregelen hebben ervoor gezorgd dat het complex van energielabel G naar A++ is gegaan.

Het complex is voorzien van een geavanceerde verlichtings­regeling die ook gekoppeld is aan de installatie in het filmtheater. De installatie is voorzien van kloktijden om te voorkomen dat er onnodig lang licht brandt. De ruimtes die niet zijn aangesloten op deze installatie (bijvoorbeeld bergingen) zijn voorzien van bewegingsmelders waardoor onnodig energieverbruik wordt tegengegaan.

De platte en hellende daken zijn voorzien een nieuw isolatiepakket en er liggen 57 zonnepanelen op de panden Hoogt 2, 8 en 10. Ook zijn de gevels van de verdiepingen van het filmtheater aan de binnenzijde geïsoleerd door middel van voorzetwanden. Deze wanden zijn tegelijkertijd geluidsisolerend.

Alle (schuif)ramen in het pand zijn voorzien van tochtwering, isolatie of monumentenglas. En alle kozijnen, ramen en deuren aan de buitengevel zijn voorzien van tochtkaders, borstelprofielen of rubberprofielen om warmteverlies door tocht langs de sponningen tegen te gaan.

VERZAMELPLAATS VOOR CULTURELE ORGANISATIES

De twee gebouwen zijn slim opgedeeld in nu zes verhuurde ruimtes, variërend van circa 18 m2 tot 150 m2. Met kleine aanpassingen is het mogelijk ze geschakeld of los van elkaar te verhuren. We hadden bij de restauratie van complex ’t Hoogt/Slachtstraat de ambitie hier een ‘culturele hotspot’ te creëren, een verzamelplaats voor culturele organisaties. Dat is gelukt! In het complex bevinden zich op het moment drie huurders die zich inzetten voor de culturele sector.

Huurders van het complex

 

Hieronder kunt u meer informatie vinden over de huurders van het complex.

  •   We vinden het altijd leuk om onze huurders iets over zichtzelf te laten vertellen en over de plek waar zij zitten. Hier een korte kennismaking met een van de huurders van Hoogt 8-10, verzamelplaats voor culturele ondernemers.   Bij BLEND leren ontwikkelen we aantrekkelijke......

  •   Op de begane grond, het souterrain en in de kelder van Hoogt 10, is het Kruideniersmuseum gevestigd. Het museum is feestelijk geopend op 24 november 2022. De feestelijke opening werd verricht door locoburgemeester Eva Oosters. Een pareltje in het hartje van de stad. Verscholen......