Kruideniersmuseum Utrecht

 

Op de begane grond, het souterrain en in de kelder van Hoogt 10, is het Kruideniersmuseum gevestigd. Het museum is feestelijk geopend op 24 november 2022. De feestelijke opening werd verricht door locoburgemeester Eva Oosters. Een pareltje in het hartje van de stad. Verscholen in het centrum van Utrecht is sinds november 2022, de opvolger van voormalig ‘Museum Betje Boerhave’, het Kruideniersmuseum Utrecht in volle glorie aanwezig. Ook een weegschaal met gewichten en een prachtige oude kassa zijn in de winkel aanwezig.

 

De bezoeker wordt aan de hand van een tijdlijn meege­nomen in de ontwikkeling van de supermarkt. De tijdlijn begint in de Middeleeuwen, met de verkoop van specerijen en kruiden, en loopt door tot de moderne supermarkt van dit moment. Voorbeelden van belangrijke momenten in de ontwikkeling van de supermarkt zijn:

 

  • de opkomst van het merkartikel
  • de opening van de eerste zelfbedieningssupermarkt
  • de invoering van de streepjescode.

 

Ingesloten tussen de filmzalen van filmtheater ’t Hoogt was Museum Betje Boerhave, bijna 45 jaar, gevestigd aan Hoogt 6. Vanwege de restauratie van complex ‘t Hoogt/ Slachtstraat moest het museum in 2018 het pand verlaten. Er werd een tijdelijk onderkomen gevonden aan de Wittevrouwenstraat. Maar onder andere door corona, is deze tijdelijke plek in 2020 verlaten zodat het Kruideniers­museum Utrecht zo snel mogelijk na de restauratie haar intrek kon nemen in de nieuwe ruimte aan Hoogt 10.

 

Het museum

Ten opzichte van de oude plek, is aan Hoogt 10 bijna twee keer zo veel ruimte beschikbaar. Het museum mag nu dan ook serieus  ‘Kruideniersmuseum’ genoemd worden. Binnen is er, zeer gedetailleerd, een kruidenierswinkel nagebouwd. Het voelt alsof je zo het verleden binnenstapt. Dat gevoel wordt versterkt doordat deskundige vrijwilligers de bezoekers hartelijk ontvangen en helpen bij de keuze van levensmiddelen, kruidenierswaren en heerlijke, ouderwetse lekkernijen. In de schappen van de winkel zijn veel producten, merken en verpakkingen van vroeger te vinden. Kent u ze nog? Sunlight zeep, Castella vaat- en wasproducten, de vruchtenkoekjes van Verkade?

 

Er is ook veel aandacht voor de sociale rol van de super­markt in de samenleving. En thema’s als ‘duurzaamheid’ en ‘de kruidenier in de Tweede Wereldoorlog’ komen voor­bij. Er is een leuk filmpje te zien over de ontwikkeling van de kruidenier en er zijn vitrines waarin de verschillende supermarkten hun geschiedenis presenteren.

 

Alles onder het motto: ‘Van kruidenier naar supermarkt, andere tijden, zelfde toewijding!’

 

Geopend op dinsdag t/m donderdag van 12:30 tot 16.30 uur, vrijdag en zaterdag van 11.30 tot 17.00 uur.