ERFGOED IN BEELD

Publieksactiviteiten

  • In het najaar van 2017 zal door het Utrechts Monumentenfonds een begunstigerswandeling worden georganiseerd langs diverse eigen panden. Waar mogelijk gaan we natuurlijk ook even binnen kijken. Binnenkort besteden we hier meer aandacht aan. Hou deze website dus in de gaten of abonneer u op...


  • Op zaterdag 9 september vindt in Utrecht de 31e Open Monumentendag plaats. Het landelijke thema dit jaar is ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Opvallende deelnemers onder de ruim 70 opengestelde monumenten in deze editie zijn onder meer de Kleine Vleeshal, Cereol en Villa Jongerius. Het is...


In de steigers

Restauratie ’t Hoogt

Na de restauratie van Brigittenstraat 20 bereidt het team van het UMF de restauratie van de panden aan Hoogt 4 tot en met 10 voor. En dat is hoog tijd: in de periode 1970-1973 zijn deze panden (met uitzondering van Hoogt 2) voor het laatst grondig gerestaureerd. Na ruim veertig jaar intensief gebruik blijkt de huidige staat van het exterieur van de panden redelijk goed te zijn. De geplande werkzaamheden zullen zich dan ook voornamelijk op het interieur en de indeling van de panden richten.

 

De voorbereidingen betreffen onder meer het in kaart brengen van de bestaande situatie, het maken van het eerste schetsontwerp, het vaststellen van de toekomstige functies en programma, de financiële onderbouwing en het in vooroverleg treden met stakeholders die het UMF mogelijk gaan ondersteunen in dit restauratieproject. De start van de uitvoering staat gepland voor de tweede helft van 2018.

Planmatig onderhoud

In dit voorjaar heeft het pand aan de Springweg 6 voor korte tijd in de steigers gestaan voor groot buitenschilderwerk. De schilderbeurt maakte deel uit van het planmatig onderhoud aan dit in de 16e en 17e eeuw gebouwde pand. Vorig jaar is het buitenschilderwerk van de beide buurpanden (Springweg 2 en Springweg 4) al onderhanden genomen. De op de begane grond gevestigde kledingzaak bleef tijdens het onderhoudswerk overigens gewoon geopend.

 

Dit najaar worden de panden aan de Lange Nieuwstraat 55, Loeff Berchmakerstraat 21, Oudegracht 237, Jeruzalemstraat 8-10 opgenomen in de cyclus van het planmatig onderhoud. Daarnaast hebben de luiken van ’t Hoogt 2 een deskundige revisie gekregen.

 

WONINGVERBETERING

Aan het pand Nieuwgracht 37 wordt in het najaar van 2017 woningverbetering uitgevoerd. Niet alleen de binnenzijde van dit prachtige monument wordt gerenoveerd (nieuwe keuken, badkamer en stucwerkrenovatie). Ook het buitenschilderwerk wordt vanuit het planmatig onderhoud meteen meegenomen. Er wordt hard gewerkt door alle partijen: de oplevering is volgende week al.

Video’s

Nominatie Triodos Hart-Hoofdprijs 2017

Onze restauratie-architecte over het belang van monumentenbehoud

Vakmanschap: de restauratieschilder

Publicaties

  • ‘Monumenten redden is bijna per definitie een kwestie van geld zoeken, soebatten, puin ruimen, uithuilen en opnieuw beginnen.’ Deze typering geeft Ingmar Heytze (Utrecht, 1970) van het werk van het Utrechts Monumentenfonds dat op 18 november 2013 zeventig jaar bestond. Heytze, Utrechts eerste officiële stadsdichter,...

  • Een gids met vijf wandelroutes en een vaarroute langs alle lantaarnconsoles aan de Utrechtse grachten. In 1949 begon de grootscheepse restauratie van de Utrechtse werven, op instigatie van de Vereniging Oud-Utrecht. De kraagstenen onder de lantaarns werden versierd met beeldhouwwerk. Typisch Utregse verhalen en sagen,...

SteenGoed

Door de leden van de werkgroep Historisch Onderzoek wordt regelmatig een SteenGoed gepubliceerd. Dit gaat bijvoorbeeld over bouwkundige objecten of over historische onderwerpen in de stad Utrecht. De onderwerpen worden door de leden volledig in het Kadaster en het Utrechts Archief uitgezocht. Hierbij proberen ze een verhaallijn te ontdekken die de geschiedenis van het onderzochte pand helder maakt.

Klik hier en u treft het volledige overzicht van alle uitgaven van SteenGoed. U kunt ze als PDF gratis downloaden of een hard copy bestellen (tegen vergoeding van onkosten).