Hoofdpersonen avontuurlijk stripboek De Dwaalgids

Verkoop stripboek De Dwaalgids van Utrecht

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Utrechts Monumentenfonds is er een stripboek met een avontuurlijk verhaal door de tijd en door de Utrechtse binnenstad uitgegeven. Het stripverhaal is gemaakt door zeven tekenaars van De Inktpot, aan de hand van de geschiedenis van een zevental panden in de binnenstad van Utrecht. De Dwaalgids gaat over de tijd 1550-1959 en geeft een kijkje in de geschiedenis die verborgen ligt achter ‘gewone’ historische gevels. Niet de bekende monumenten, maar minder opvallende woonhuizen en winkels, panden met een lange historie als timmerwerkplaats, apotheek, schuilkerk, armenhuis, drukkerij.

Mariëtte Pennarts-Pouw, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed van de Provincie Utrecht, en Julius van 10 jaar (als  vertegenwoordiger van de jeugd), namen zaterdagmiddag  17 november j.l. samen het eerste exemplaar in ontvangst. Hilde van Werven: “Vanwege ons lustrum wilden we iets teruggeven aan de stad, wat is er leuker dan een stripboek én een audiotour met een verhaal over de tijd (1550 – 1990) aan de hand van monumenten?!”

Waar gaat de Dwaalgids over?

Het verhaal gaat over twee kinderen die tijdens een stadswandeling met hun grootouders verzeild raken in het verleden van de huizen die ze bezoeken. Het monumentengidsje van opa blijkt de kinderen op magische wijze naar het verleden te kunnen transporteren. Daar maken ze gebeurtenissen mee uit de geschiedenis van de panden en van de stad Utrecht en spreken ze personen die een rol spelen bij die gebeurtenissen.

Voor en door wie

Het boek is voor kinderen van rond de brugklasleeftijd, maar is zo geschreven en getekend dat het ook leuk is voor volwassenen. Belangrijke bronnen voor de tekenaars zijn De Steengoed (een uitgave van de Historische Werkgroep van het UMF) en het Utrechts Archief geweest. De SteenGoed verschijnt 2-3 keer per jaar en is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad.

Online te koop

Via de website van De Inktpot kunt u een exemplaar van het stripboek ‘De Dwaalgids van Utrecht’ bestellen.

de Dwaalgids van Utrecht - voorzijde

de Dwaalgids van Utrecht

Het stripverhaal leidde tevens tot een online productie. Met de audiotour ‘De Dwaalgids van Utrecht’ – op je smartphone, via de gratis app izi.TRAVEL – maak je een wandeling langs de panden uit het verhaal van ‘De Dwaalgids van Utrecht’. De historische verhalen spelen automatisch af zodra je in de buurt van het monument komt.

bestellen