ERFGOED IN BEELD

In de steigers

Restauratie ’t Hoogt

Na de restauratie van Brigittenstraat 20 bereidt het team van het UMF de restauratie van de panden aan Hoogt 4 tot en met 10 voor. En dat is hoog tijd: in de periode 1970-1973 zijn deze panden (met uitzondering van Hoogt 2) voor het laatst grondig gerestaureerd. Na ruim veertig jaar intensief gebruik blijkt de huidige staat van het exterieur van de panden redelijk goed te zijn. De geplande werkzaamheden zullen zich dan ook voornamelijk op het interieur en de indeling van de panden richten.

 

De voorbereidingen betreffen onder meer het in kaart brengen van de bestaande situatie, het maken van het eerste schetsontwerp, het vaststellen van de toekomstige functies en programma, de financiële onderbouwing en het in vooroverleg treden met stakeholders die het UMF mogelijk gaan ondersteunen in dit restauratieproject. De start van de uitvoering staat gepland voor de eerste helft van 2019.

Planmatig onderhoud

In dit voorjaar heeft het pand aan de Springweg 6 voor korte tijd in de steigers gestaan voor groot buitenschilderwerk. De schilderbeurt maakte deel uit van het planmatig onderhoud aan dit in de 16e en 17e eeuw gebouwde pand. Vorig jaar is het buitenschilderwerk van de beide buurpanden (Springweg 2 en Springweg 4) al onderhanden genomen. De op de begane grond gevestigde kledingzaak bleef tijdens het onderhoudswerk overigens gewoon geopend.

 

Dit najaar worden de panden aan de Lange Nieuwstraat 55, Loeff Berchmakerstraat 21, Oudegracht 237, Jeruzalemstraat 8-10 opgenomen in de cyclus van het planmatig onderhoud. Daarnaast hebben de luiken van ’t Hoogt 2 een deskundige revisie gekregen.

 

WONINGVERBETERING

Aan het pand Nieuwgracht 37 wordt in het najaar van 2017 woningverbetering uitgevoerd. Niet alleen de binnenzijde van dit prachtige monument wordt gerenoveerd (nieuwe keuken, badkamer en stucwerkrenovatie). Ook het buitenschilderwerk wordt vanuit het planmatig onderhoud meteen meegenomen. Er wordt hard gewerkt door alle partijen: de oplevering is volgende week al.

Video’s

Nominatie Triodos Hart-Hoofdprijs 2017

Onze restauratie-architecte over het belang van monumentenbehoud

Vakmanschap: de restauratieschilder

Publicaties

  • Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Utrechts Monumentenfonds is er een stripboek met een avontuurlijk verhaal door de tijd en door de Utrechtse binnenstad uitgegeven. Het stripverhaal is gemaakt door zeven tekenaars van De Inktpot, aan de hand van de geschiedenis van een...

  • ‘Monumenten redden is bijna per definitie een kwestie van geld zoeken, soebatten, puin ruimen, uithuilen en opnieuw beginnen.’ Deze typering geeft Ingmar Heytze (Utrecht, 1970) van het werk van het Utrechts Monumentenfonds dat op 18 november 2013 zeventig jaar bestond. Heytze, Utrechts eerste officiële stadsdichter,...

SteenGoed

Door de leden van de werkgroep Historisch Onderzoek wordt regelmatig een SteenGoed gepubliceerd. Dit gaat bijvoorbeeld over bouwkundige objecten of over historische onderwerpen in de stad Utrecht. De onderwerpen worden door de leden volledig in het Kadaster en het Utrechts Archief uitgezocht. Hierbij proberen ze een verhaallijn te ontdekken die de geschiedenis van het onderzochte pand helder maakt.

Klik hier en u treft het volledige overzicht van alle uitgaven van SteenGoed. U kunt ze als PDF gratis downloaden of een hard copy bestellen (tegen vergoeding van onkosten).