SteenGoed 70 – De drie Papegaaijen

 
In mei 2022 is SteenGoed nummer 70 uitgebracht over de Kromme Nieuwegracht 84, Dit huis stond in de 15de en 16de eeuw bekend als ‘De drie Papegaaijen’. Het was lang de winterresidentie van adellijke geslachten De Rumelaer en De Waal van Vronesteyn. De eerste bewoner waarvan we ook weten hoe hij eruit zag, was de geestelijke Jan van Dam, die in 1542 werd geschilderd door Jan van Scorel of zijn leerling Antonius Mor. Het schilderij is in het bezit van het Centraal Museum. Het huis was rond 1579 eigendom van de secretaris van het Domkapittel, Willem van Lamsweerde. Zijn handtekening staat onder de Unie van Utrecht. Deze SteenGoed is gemaakt in samenwerking met dhr. Bos.
 

 
70 De drie papegaaijen

 
Download de Steengoed via onderstaande link:
70 – De drie Papegaaijen

 

WERKGROEP HISTORISCH ONDERZOEK – STEENGOED

Door de leden van de Werkgroep Historisch Onderzoek wordt regelmatig een SteenGoed gepubliceerd over bouwkundige objecten of over historische onderwerpen in de stad Utrecht. De onderwerpen worden door de leden van de Werkgroep Historisch Onderzoek volledig in het Kadaster en het Utrechts Archief uitgezocht. Hierbij proberen ze een verhaallijn te ontdekken die de geschiedenis van het onderzochte pand helder maakt.

 
Klik hier en u treft het volledige overzicht van alle uitgaven van SteenGoed. U kunt ze als PDF gratis downloaden of een hard copy bestellen (tegen vergoeding van onkosten).

 
Sinds mei 2022 stuurt het UMF de Steengoed alleen nog de gedrukte versie naar de donateurs, die expliciet hebben aangegeven de SteenGoed op papier te willen blijven ontvangen. Bent u donateur en wilt u de volgende edities van de SteenGoed toch liever op papier ontvangen dan kunt u dit kenbaar maken bij het UMF via secretariaat@umf.nu . De SteenGoed zal zoals u gewend bent op de website worden gepubliceerd en kenbaar worden gemaakt aan onze donateurs in de eerst volgende nieuwsbrief.