SteenGoed 64 – Kromme Nieuwegracht 86

In oktober 2018 is SteenGoed nummer 64 uitgebracht over het pand aan de Kromme Nieuwegracht 86.

 

Dit onderzoek naar de geschiedenis van Kromme Nieuwegracht 86 begon bij de constatering van de Utrechtse bouwhistoricus Jan van der Hoeve in 2011: “Meneer Bos, uw huis past niet bij uw kelder.” Er liggen namelijk drie tot vijf kelders onder het huis, afhankelijk van hoe men telt. De eerste kelder ligt onder de keuken. De tweede onder de voorkamer en onder de achterkamer loopt een smalle verbinding naar de keukenkelder. Tevens is er een werfkelder en een brugkelder. Die laatste ligt onder de brug naar Paushuize.

 

Het onderzoek gaat terug naar het jaar 1228. Meer dan vijftig pagina’s verhalen over dit pand, voorzien van foto’s, tekeningen en plattegronden. Bijna 800 jaar informatie over bewoners, gebeurtenissen, omliggende panden etc. En, op pagina 42 leest u meer over al die kelders.

 

WERKGROEP HISTORISCH ONDERZOEK – STEENGOED

Door de leden van de Werkgroep Historisch Onderzoek wordt regelmatig een SteenGoed gepubliceerd over bouwkundige objecten of over historische onderwerpen in de stad Utrecht. De onderwerpen worden door de leden van de Werkgroep Historisch Onderzoek volledig in het Kadaster en het Utrechts Archief uitgezocht. Hierbij proberen ze een verhaallijn te ontdekken die de geschiedenis van het onderzochte pand helder maakt.

 

Klik hier en u treft het volledige overzicht van alle uitgaven van SteenGoed. U kunt ze als PDF gratis downloaden of een hard copy bestellen (tegen vergoeding van onkosten).

 

Open de Steengoed via onderstaande link:

 
SteenGoed 64 – Kromme Nieuwegracht 86 Aan de zuidzijde van Nieuwe Gracht tegenover Paushuisinge

Nr: 64
Datum: 2018-10-01
Locatie/Onderwerp: Kromme Nieuwegracht 86

Download PDF