STEENGOED 63 – Nieuwegracht 27 (de Gijzelkamer)

In mei 2018 brachten we de SteenGoed 63 uit. In deze editie beschijft de Werkgroep Historisch Onderzoek de geschiedenis van het pand op de hoek van de Hamburgerstraat, Nieuwegracht 27, ook wel de Gijzelkamer genoemd.

 

“…Het huis behoorde oorspronkelijk bij het Provinciaal Gerechtshof en het ontleent zijn naam aan een kamer waarin personen werden vastgehouden, ‘gegijzeld’, voordat zij werden voorgeleid in het daar achter liggende gerechtshof.”

 

Werkgroep Historisch Onderzoek – SteenGoed

Door de leden van de Werkgroep Historisch Onderzoek wordt regelmatig een SteenGoed gepubliceerd over bouwkundige objecten of over historische onderwerpen in de stad Utrecht. De onderwerpen worden door de leden van de Werkgroep Historisch Onderzoek volledig in het Kadaster en het Utrechts Archief uitgezocht. Hierbij proberen ze een verhaallijn te ontdekken die de geschiedenis van het onderzochte pand helder maakt.

 

Klik hier en u treft het volledige overzicht van alle uitgaven van SteenGoed. U kunt ze als PDF gratis downloaden of een hard copy bestellen (tegen vergoeding van onkosten).

 

Open de Steengoed via onderstaande link:

 
Steengoed 63

Nr: 63
Datum: 2018-05-01
Locatie/Onderwerp: Nieuwegracht 27

Download PDF