Wulpstraat 5 t/m 37 en 2 t/m 10

Hoewel de Wulpstraat 5 t/m 37 en 2 t/m 10 te Utrecht geen bezit is van het UMF, maar eigendom van de Fundatie van Maria van Pallaes, ziet u het wel op de website van het UMF staan. Sinds 1998 zijn de bestuursleden van het UMF namelijk qualitate qua de regenten der Fundatie zijn.

De Wulpstraat is een complex sociale woningbouw uit 1938 van 22 woningen met één bouwlaag. Het geheel is in twee rijen opgebouwd, waarvan er één een haakse hoek vormt, waarin een poort is gelegen. In deze hoek zijn de huisjes hoger door de doorlopende dakkapel met verhoogde nok. Boven de deuren is het alliantiewapen van Maria van Pallaes en haar man aangebracht. Dankzij de dubbelfunctie van Burgermeester en Wethouders destijds, kon het ontwerp geleverd worden door de architect van de Gemeentewerken.

Het ontwerp voor de huisvesting van “onvolledige gezinnen” betekende in die tijd dat het vooral bejaardenwoningen werden. Doordat de huisjes meerdere vertrekken hebben, zijn ze ver verwijderd van de eenvoudige kameren die Maria zelf als eerste reeks aan de Agnietenstraat liet bouwen.

Het complex is van cultuur-historisch belang als een van de laatste voorbeelden van een hofje, gebouwd door een fundatie, waarbij de traditie van de “vrijwoningen” hier als “vrij goedkope woningen” opgevat moet worden. Het is de laatste bouw, gefundeerd op het testament uit 1662. Architectuurhistorisch passen de huisjes in de traditionele vormgeving van de Delftse School.

Klik hier voor meer informatie over de Wulpstraat 5 t/m 37 en 2 t/m 10.