Springweg 6

Van oorsprong middeleeuws pand van 2 bouwlagen met kap en wellicht al een kelder. In de 16de of 17de eeuw uitgebreid met een achterhuis met kelder half onder de grond, 2 bouwlagen en kap.

De (latere) kelder onder het voorhuis heeft een houten zoldering van balken waartussen troggewelfjes en dateert waarschijnlijk uit de 19de eeuw. De kelder onder het achterhuis heeft een enkelvoudige balklaag met nog 2 sleutelstukjes uit de bouwtijd. Tegen de achterwand iets links van het midden restanten van een stookplaats. De linker zijwand heeft een vierlicht gehad waarvan de linkerstijl en wellicht de bovendorpel nog origineel zijn. Links hiernaast een dichtgezette opening naar buiten.

De begane grond van het voorhuis is 3 balkvakken diep. De beide moerbalken hebben nog hun originele sleutelstukken (16de-17de eeuw) waarvan er één is weggezaagd. Het middelste balkvak toont tegen de rechter bouwmuur het stookgewelf van een haardplaats op de 1e verdieping. De begane grond (opkamer) van het achterhuis heeft in de balklaag van moer- en kinderbinten dezelfde sleutelstukken als de kelder. De 1e verdieping van het voorhuis heeft eveneens een balklaag van moer- en kinderbinten. De sleutelstukken zijn hier weggezaagd. Tegen de rechterwand is de voormalige aanwezigheid van een schouw in het stucwerk vaag te herkennen. De 1e verdieping van het achterhuis is bij een verbouwing in de jaren ’60 van een houten zijgevel voorzien. De ruimte bevat geen originele elementen. Er is een stookkanaal tegen de achtergevel.

De doorlopende kap boven voor- en achterhuis heeft 4 spanten, waarvan de voorste 2 boven het voorhuis van gehakte telmerken voorzien zijn. Deze spanten zijn van secundair verwerkt eikenhout en dateren waarschijnlijk uit de 16de eeuw. De achterste spanten zijn moeilijk dateerbaar.

Klik hier voor meer informatie.