Predikherenstraat 26

Het diepe huis van twee bouwlagen is de helft van een oorspronkelijk vier ramen breed huis. Deze is vermoedelijk laat in de 17de eeuw gebouwd werd als dubbelhuis of kort daarna in twee delen gesplitst: de huidige nummers 26 en 28. Beide gingen een eigen leven leiden, maar in ons huis zijn de (tot schuiframen verbouwde) oorspronkelijke kruiskozijnen bewaard. Ook de met Predikherenstraat 28 gedeelde vierkante schoorsteen in de tussenmuur wijst op de oude band; bijzonder is dat de “tong”, de dunne wand tussen de schoorsteenkanalen van beide huizen, gedraaid naar boven loopt. De kanalen krijgen zo een spiraalvorm, vermoedelijk om de trek te verbeteren. Dergelijke zeldzame “schoorstenen met slingertong” waren in 1661 hier vlakbij, in Huis Martens (Janskerkhof 16) ook toegepast. De achtermuur van de middeleeuwse voorganger van het bredere 17de-eeuwse huis is bewaard gebleven en vormt de scheiding met ons huis Loeff Berchmakerstraat 21 .

 

De middeleeuwse linkermuur is er niet meer en deze is in de 17de eeuw ook niet door een nieuwe vervangen. Om ruimte te sparen werden de balken van de nieuwbouw opgelegd in de zijmuur van Predikherenstraat 24. Predikherenstraat 26 is vrij diep en heeft een dak met een L-vormige nok: het schilddak is aan de voorkant naar rechts uitgebouwd met een extra kapje met de nok evenwijdig aan de straat.

 

Het op het oog niet zo bijzondere pand blijkt dus heel wat wetenswaardigheden te verbergen. Voordat het niet beschermde pand na aankoop in 1979 door het UMF, samen met Loeff Berchmakerstraat 21, in 1981 gerestaureerd kon worden, was een speciale financiƫle actie nodig. Daarna volgde toch nog rijkssubsidie. De winkelpui uit de twintiger jaren van de twintigste eeuw heeft al veel toekomstige begunstigers getrokken: in 1982 begon hier, in navolging van andere steden, de Utrechtse Kinder- en Jeugd-boekenwinkel.

Klik hier voor meer informatie.