Predikherenstraat 20 en 20bis

Diep 17de-eeuws huis van twee bouwlagen met op vlucht gebouwde trapgevel met sierankers. Oorspronkelijk was de onderpui van hout, zoals bij veel 17de-eeuwse huizen. Bij de vervanging ervan door een stenen versie, werd de hele gevel meteen volgens de mode gepleisterd met blokverdeling, waardoor niets meer van de verbouwing te zien was. De plaats van de oude puibalk is wel nog goed herkenbaar. Van de oorspronkelijke kruiskozijnen erboven zijn nog delen aanwezig.

De achtergevel is een herhaaldelijk gewijzigde tuitgevel met enkele sier- en andere ankers, grotendeels in schoon metselwerk. Het huis heeft een klein plaatsje en sinds de 18de eeuw een achteruitgang die door Loeff Berchmakerstraat 17 heen gebroken is: beide panden hadden toen één eigenaar.

Het huis heeft de oorspronkelijke spiltrap met peervormige bekroning en geprofileerde treden. Het onderste deel is in het midden van de 19de eeuw gewijzigd om de bovenwoning vanaf de straat bereikbaar te maken. De begane grond heeft achterin een opkamer op een kelderkeuken, daarvòòr ligt nog een klein raadselachtig keldertje.

Klik hier voor meer informatie.