Loeff Berchmakerstraat 21

Dwars huis van twee bouwlagen met zadeldak. Rond 1650 werd het koud tegen de achtergevel van het middeleeuwse huis gebouwd, dat stond op de plaats van Predikherenstraat 26 en 28. Samen met het open plaatsje links heeft het dezelfde breedte. Rechts is een hele smalle ozendrop te zien: de open tussenruimte die afstamt uit de tijd dat diepe huizen hun water kwijt moesten in een druipruimte, omdat er geen goten waren. Houten huizen hadden een grotere ruimte nodig: de balken staken met hun pennen bij de verbindingen ver uit. Om die droog te houden stak het vaak nog rieten dak nog verder over. Trouwens, wie de vele middeleeuwse en latere burenruzies over erfgrenzen kent, begrijpt ook de waarde ervan voor het bewaren van de lieve vrede. Ook nu nog helpt een ozendrop tegen geluidsoverlast.

Het 17de-eeuwse huis had een houten pui, het venster is in verbouwde vorm daarvan over. Boven de originele, geprofileerde puibalk kraagt de verdieping, met twee vensters, uit. Er was een kleine kelder met troggewelfjes. De balklagen en kap zijn nog uit de 17de eeuw. Bij de restauratie werd de indeling uit die tijd achterhaald, met spiltrap, hangschouw en bedstee.

Rond 1900 werd een verbinding gemaakt naar de achterbuur: Predikherenstraat 26. Het gecombineerde gebruik is de achtergrond van de gezamenlijke aankoop in 1979 door het UMF. Voor de restauratie van beide huizen, èn voor het sociaal houden van de huurprijs, werd in 1980 met veel succes een financiële actie gehouden, waarna in het volgende jaar de plannen van A. Verlaan konden worden uitgevoerd. Daarbij werd ook ontdekt dat de binnenkant van de achtermuur de buitenkant van de middeleeuwse achtergevel van het huis aan de Predikherenstraat is: zelfs stukken van de middeleeuwse afwerking zaten er nog op! In een dunne pleisterlaag waren voegen getrokken om de indruk te wekken dat het huis van natuursteenblokken was opgetrokken.

Als bekroning van de herwaardering van dit vervallen huis kan de plaatsing op de rijksmonumentenlijst in 1992 worden gezien.

Klik hier voor meer informatie.