Jacobijnenstraat 2

 

Dit was het oorspronkelijke achterhuis van Oudegracht 50. Nu zelfstandig dwarshuis aan de Jacobijnenstraat, drie bouwlagen met kap. De kelder is in gebruik bij het restaurant in de werfkelder aan de gracht.

 

Oudegracht 46 was in de 13de eeuw al een groot stenen huis. Vermoedelijk als bijhuis werd in de 14de eeuw Oudegracht 48 aan de rechterkant opgetrokken. Later in die eeuw werd het forse hoekhuis Oudegracht 50 tegen nr. 48 gebouwd: het perceel hoorde daar toen bij. Het achterhuis, ons Jacobijnenstraat 2, had toen maar één verdieping en nog geen kelder.

 

In het begin van de 15de eeuw werd de kelder gegraven en kregen de lage bouwlagen wat meer ruimte: de vloeren werden in hun geheel een kleine halve meter omhoog gevijzeld. Bovendien kwam er een verdieping bij, dus ook de kap moest vervangen worden, waarbij veel hout opnieuw gebruikt werd. Na ruim 500 jaar staat die kap er nu nog steeds goed bij. De achtergevel werd bijzonder: op de hoeken kwamen loze torentjes. Door deze sierelementen kreeg het huis een voornaam aanzien, want de torentjes verwezen naar de grotere arkeltorentjes van adellijke huizen, waar ze oorspronkelijk een rol speelden bij de verdediging.

 

Deze fraaie gevel bleef niet zo prominent in beeld: al in de 16de eeuw gebeurde hier wat in alle zijstraten gebeurde: er werden huizen gebouwd en tegen het achterhuis van het hoekhuis kwam een volgend huis in de Jacobijnenstraat.

 

Ook Jacobijnenstraat 2 werd weer aangepakt: de rijke muurankers in de voorgevel stammen uit deze tijd. Aan renovaties in de 17de eeuw danken we sleutelstukken en de spiltrap, het pronkstuk van het huis.

 

De gevel werd stevig verbouwd rond 1800. In 1923 gebeurde dat weer, maar op een manier die tot het instorten van de voorgevel geleid zou hebben als de restauratie van 1988 wat later gekomen zou zijn. Die verbouwing redde het verloederde pand van de ondergang.

 

In de SteenGoed nummer 4 is over dit monument geschreven.

Klik hier voor meer informatie.