Bewonersverhaal #6 – Hiljanne en Tom

 

Het is hier heel charmant wonen’

Dertigers Hiljanne en Tom wonen sinds twee jaar op de Bruntenhof. ‘Het is allemaal best klein voor twee personen’, zegt Hiljanne, ‘maar het nodigt ook uit om te puzzelen met ruimte in zo’n monument’. Tom vult aan: ‘de kleine ruimte is ook relatief. Wij hebben lange reizen gemaakt met de camper dus eigenlijk zijn we het gewoon gewend.

 

Levend museum
‘Wonen hier is echt uniek’, zegt Tom. ‘Je woont hier als het ware in een mini-dorpje midden in de stad. Hiljanne vult aan: ‘en iedere bewoner hier heeft iets met het hof, dat merk je, er is bij vrijwel iedereen een zekere trots om hier te wonen. We zijn een soort levend museum. Af en toe belt er weleens een fotograaf aan maar mensen hebben over het algemeen wel respect voor ons als bewoners van dit levende museum’.

 

Bruntenbier
Voor het huis van het stel staat een fraaie houten bank waarop je heerlijk van het ochtendzonnetje kan genieten. Tom, houtbewerker van beroep, maakte dit bankje zelf. Tom geeft met zijn bedrijf Noest, Utrechts stadshout een tweede leven. De bankjes zijn een succes want ze staan inmiddels bij meerdere huizen te pronken naast de voordeur. ‘Ik ben hobbybrouwer’, vertelt Tom. ‘Toen we hier pas woonden had ik al snel de hopplant gespot die achter één van de andere woningen groeit. Het idee om daar ons eigen Bruntenbier van te brouwen was snel geboren. Het was ook meteen een leuke kennismaking met de buurvrouw van de betreffende tuin. Het idee is uitgevoerd en tijdens het jaarlijkse gezellige samenzijn na de tuinwerkdag, in de zomer van vorig jaar, hebben we met zijn allen het bier geproefd. Het werd die avond erg gezellig’, zegt Tom lachend. ‘Wij vinden het leuk om als jongere bewoners wat in te brengen en dat wordt gewaardeerd. Afgelopen winter, toen er zoveel sneeuw lag, organiseerden we een samenzijn in de tuin met glühwein, rond een vuurtje. Alle generaties door elkaar en dat is zo gezellig!’

 

Utrechts stadshout
Een mooi resultaat van het puzzelen met ruimte in hun monumentale huis is het, uiteraard door Tom zelf gemaakte, houten barretje in de keuken. Tom en Hiljanne zitten vaak daar, of buiten aan hun grote picknicktafel in het achtertuintje, te genieten van de mooie Bruntenhoftuin. Boven de bar hangt het woord ‘Bruntenbar’ aan de muur. De letters zijn gemaakt van Utrechts stadshout. Een prachtig vormgegeven kunstwerk in een bijzonder 400 jaar oud Utrechts monument.