Bewonersverhaal #5 – Wieneke en Bodan

‘Het is een huis met een ziel’

 
Wieneke (46) woont bijna drie jaar op de Bruntenhof. Ze woont er, om de week, samen met haar zoon Bodan (7). ‘In het begin was het wel even wennen hoor, voor mij, voor Bodan en de andere bewoners. Er kwam een moeder met een jong kind, en dat kind wil natuurlijk ook spelen in die prachtige tuin. Dat was ook wennen voor de andere, wat oudere, bewoners die waren dat (niet meer) gewend. Voor Bodan is het ook heel leerzaam en er zijn goede afspraken. De anderen vinden het nu wel heel leuk hoor die verjonging van het hof. En Bodan vindt het hier hartstikke fijn!’

 
Uniek klein huis
Het was voor Wieneke een bewuste keuze om hier te gaan wonen. ‘Als wat jongere bewoonster was dat wel even spannend. Maar ik ben bewust aangesloten bij het afscheid van de vorige bewoners van mijn huis, dat was heel goed. Ik ben trots op mijn sprookjeshuis, het is echt een huis met een ziel en dat komt ook door die geweldige historie. Er hebben hier al zo lang mensen gewoond tussen deze muren. Altijd als er mensen bij me binnenkomen, zie je dat ze plezier hebben. Het is een uniek klein huis. Het is ook een huis wat je zorgvuldiger en bewuster doet omgaan met je spullen, een begrip als sustainability is hier erg van toepassing’.

 
Volop genieten
Wieneke vertelt verder: ‘Ik heb het idee dat ik midden in de natuur woon, terwijl ik midden in de stad zit. Het voelt hier groots en wijds met aan beide kanten van mijn huis natuur. Ik geniet van het uitzicht vanuit mijn woonkamer op de berg, de vroegere stadswal. Daar woont een rat. We zien hem af en toe rondtrippelen, Bodan en ik hebben ‘m Ratjetoei genoemd’, Wieneke glimlacht.
‘Vanaf mijn slaapkamerraam kan ik ook zo genieten van de natuur op de berg, de grote bomen, de lucht die altijd weer anders is en het voorbijgaan van de seizoenen’.

 
Moeiteloos leven
Wieneke waardeert de saamhorigheid die er is onder de bewoners. ‘We leven samen maar we doen toch ons eigen ding, we laten iedereen in zijn waarde. Als je op de Bruntenhof woont, blijf je je verwonderen, ik ervaar dat zelf en ik zie dat ook bij anderen. Je kan hier moeiteloos leven. Het huis geeft mij energie en ik zou hier zomaar kunnen blijven!’