Bewonersverhaal #4 – Marja

 
‘Een oase van prachtige natuur midden in de stad’

 
Marja (72) is vaak te vinden in de Bruntenhoftuin. Dat is ook niet zo gek want ze is voorzitter van de tuincommissie en samen met een aantal andere bewoners elke woensdagochtend bezig met het onderhoud van de fraaie siertuin naar 17e-eeuws model. Tussen de werkzaamheden door maakt ze even tijd om iets over zichzelf te vertellen.

 

Monumentale tuin

‘Het toch een echte oase van prachtige natuur hier midden in de stad´, zegt ze enthousiast. ´Ik woon nu twintig jaar op het Bruntenhof en geniet ook al net zolang van deze tuin´. Toeval of niet, vlak achter Marja´s huis bevindt zich een enorme waterput. ‘Deze is nog van de kweker die hier ooit zat en is nog helemaal in gebruik. Het water van alle daken verzamelt zich hierin en de tuin leeft er goed van! In het ontwerp van de tuin zie je ook ´oudere´ planten terug, echt planten die horen bij een monumentale tuin. De tuin is heel afwisselend en levend. Eén keer per jaar, op de jaarlijkse tuinwerkdag, doen trouwens alle bewoners mee, en dat is héél gezellig. We sluiten af met koffie en taart en het is één groot feest. Nu even met de beperkingen vanwege corona, maar dat hebben we goed met elkaar opgelost´.

 

Meerdere generaties samen

Marja geniet niet alleen van het werken in de tuin, ze houdt ook erg van fotografie. ‘Ik maak graag foto’s van al het moois hier, bijvoorbeeld met speciale macrolenzen’.
 
‘Het onderhoud aan de tuin doen we met elkaar’ vertelt Marja ‘en dat is ook de saamhorigheid die je hier hebt. Voordat ik twintig jaar geleden hier kwam, woonde ik in een prachtig monumentaal pand aan de Brigittenstraat, dat ook in bezit is van het UMF. Daar hadden we als bewoners ook heel sterk dat saamhorigheidsgevoel met elkaar. Toen ik de woning op het Bruntenhof kon krijgen, wilde ik dat eigenlijk niet loslaten. Ik was huiverig, maar het is allemaal goed gekomen. Het leuke hier is dat er meerdere generaties door elkaar wonen en de jongeren komen met mooie, nieuwe inbreng. Een voorbeeld is de compostbak in de tuin. Een idee van een jongere bewoonster die hier twee jaar geleden is komen wonen´.
 
Marja zegt af en toe het idee te hebben in een openluchtmuseum te wonen. ‘Maar ik begrijp die aantrekkingskracht op mensen natuurlijk wel! Gelukkig is het hier meestal gewoon erg rustig. Maar de rondleiders die hier komen, zeggen soms gekke dingen hoor!’ Marja glimlacht veelzeggend.