Bewonersverhaal #11 – Ans

 
Ans (83) is één van de oudste bewoonster van de Bruntenhof. Ze is er 24 jaar gelden komen wonen vanuit een flat in Vianen. ‘In het begin heb ik ook nog veel in de prachtige tuin gewerkt, daar heb ik veel tijd in geïnvesteerd hoor’. Ans somt de voor- en nadelen van haar huis op: ‘nu op mijn oude dag heb ik wat meer moeite met het stof wat snel overal tussen gaat zitten in zo’n oud huis en het huis is soms moeilijk warm te krijgen maar daar tegenover staan veel positieve dingen! Het is een bijzonder huis met z’n lange historie en bijzondere historische details, zoals de mooie trap. En het wonen op deze plek is erg prettig, je hebt alles in de buurt wat je nodig hebt en dan is er natuurlijk die prachtige tuin’.

 
Heerlijk rustig
Bijna alle bewoners van de Bruntenhof hebben een klein eigen tuintje als overgang naar de grote gemeenschappelijke tuin. Ans geniet heel erg van haar eigen kleine tuintje waar ze heerlijk kan ontspannen op haar tuinstoelen. ‘Ik kijk zowel aan de voorkant als aan de achterkant van mijn huisje uit op een blinde muur, geen inkijk, heerlijk rustig!’

 
Opgeschud
Ans vertelt graag over de leuke bijeenkomsten die er zo nu en dan zijn met de andere bewoners van het hofje. ‘Dat zorgt voor verbondenheid met elkaar en dat is heel belangrijk’. Ze vertelt over een recent samenzijn waarop er een zanger met gitaar was uitgenodigd en over de gezelligheid op de jaarlijkse Tuinwerkdag. Dat is de dag waarop zo veel mogelijk hofbewoners in de tuin werken als voorbereiding op de jaarlijkse Open Tuinendag die traditioneel een week later plaatsvindt.
‘De laatste jaren zijn er een aantal jongere mensen komen wonen en die jongelui hebben de boel hier opgeschud. Ze zorgen echt voor een frisse wind en dat vind ik ook belangrijk, want de Bruntenhof moet ook met zijn tijd meegaan. Het leuke is dat ik ook weer veel leer van die jonge mensen. Ik kan gerust zeggen dat het leven in de Bruntenhof mij heeft gevormd’.

 
Ans haalt nog een bijzondere herinnering aan bijna 25 jaar Bruntenhof op; het afscheid van Adriaan de klusman. ‘Het duo Adriaan en schilder Piet, was vroeger in dienst van het Utrechts Monumentenfonds. Ze hebben hier destijds veel werk gedaan’.