rondleiding in Utrecht

Verhaal van een donateur

 

Eind juli 2017 kregen we een email van mevrouw Nel van der Heiden, donateur van het UMF. Ze vroeg naar ons bankrekeningnummer. In augustus zou zij 50 jaar in Utrecht wonen en dat wilde zij met een aantal gasten vieren in de vorm van een dagje oud Utrecht. Lunchen in een monumentaal pand, gevolgd door een stadswandeling onder leiding van Gilde Utrecht. Haar gasten wilde ze daarbij vragen het UMF een schenking te doen in plaats van een attentie aan haarzelf.

Belangstelling voor de stad

Omdat we het zo’n leuk initiatief vonden, hebben we haar gebeld. Ze vertelt: “Tijdens mijn ontgroening bij de studentenvereniging in 1967 maakte ik voor het eerst kennis met Utrecht. Ik denk dat toen mijn belangstelling voor de historie van de stad is ontstaan. De stad met zijn monumenten gaat mij zeer ter harte. Ik wilde al langer donateur worden, maar het kwam er steeds niet van.”

Mevrouw Van der Heiden is visueel gehandicapt en houdt van beeldende kunst en van muziek. Zij vindt het leuk als er iets valt aan te raken zoals oude gevelstenen en de consoles onderaan de oude gaslantaarns. Ze ziet niets maar ze voelt de sfeer: “De binnenstad voelt anders dan bijvoorbeeld Overvecht. Ook de akoestiek vertelt mij dat ik in een monumentale omgeving ben.”

Over de SteenGoed zegt ze: “Ik vind het leuk en interessant om te lezen hoe het UMF de restauratie van panden aanpakt.

Met deze creatieve cadeauwens hebben de gasten van mevrouw Van der Heiden een mooi bedrag aan het UMF geschonken en is zij ‘eindelijk’ donateur geworden van  het UMF. Met beide zijn wij erg blij!

Overweegt u het UMF te steunen? Word donateur

Dan is het goed om te weten dat het UMF is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) met een culturele status. Een ANBI-instelling is geen successie- of schenkingsrecht verschuldigd. Klik hier voor de feitelijke informatie over de ANBI-status van het UMF voor de feitelijke informatie over de ANBI-status van het UMF. De schenker of donateur kan de gift binnen de daarvoor geldende regels aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Uw gift komt daardoor geheel ten goede aan het behoud van ons erfgoed. Om maximaal gebruik te maken van bestaande belastingvoordelen, sluit u een periodieke schenkingsovereenkomst af.

Tags:
, ,