PERSBERICHT – WORDT VERWACHT: FILMTHEATER SLACHTSTRAAT
Utrecht, 28 juli 2020 – Het voormalig filmhuis aan het Hoogt zal definitief getransformeerd worden naar Filmtheater Slachtstraat en aanverwante culturele functies. Filmtheater Slachtstraat zal, naast het Springhaver Theater en Louis Hartlooper Complex, het derde filmtheater van Jos Stelling worden in de Utrechtse binnenstad. Stelling en eigenaar van het complex het Utrechts Monumentenfonds hebben de afgelopen periode intensief samengewerkt aan de transformatieplannen. Op donderdag 23 juli werd de langjarige huurovereenkomst getekend. Hiermee blijft de culturele en publieke bestemming van het complex behouden. Het komende jaar zal het complex worden gerestaureerd en aangepast naar de nieuwe functies. Naar verwachting zal het Filmtheater omstreeks november 2021 open gaan.
Filmtheater Slachtstraat
Filmtheater Slachtstraat wordt een filmtheater met drie zalen met een capaciteit van ruim 200 zitplaatsen. Er zullen niet alleen bijzondere films worden vertoond, maar er is ook ruimte voor verschillende culturele activiteiten zoals festivals, lezingen, cursussen en schoolvoorstellingen. Belangrijke aspect in de transformatie wordt het toevoegen van een extra vloer, waarmee de voormalige ‘Zaal 1’ wordt opgedeeld in drie filmzalen. Tevens zal het complex worden verduurzaamd en worden de filmzalen toegankelijk voor mindervaliden door het toevoegen van een liftvoorziening.
Krachten bundelen
Het Filmtheater Slachtstraat is geboren uit een gezamenlijke passie om dit unieke monumentale complex met een functie als cultureel en filmisch hart in de stad weer open te stellen voor publiek. Uniek is te noemen dat Stelling en het Utrechts Monumentenfonds in deze bijzondere tijd een dergelijke samenwerking durven aan te gaan. Het vertrouwen en de passie is groot om er een prachtige culturele hotspot van te maken, van én voor de stad.
Overige functies in het complex
In Hoogt 10 komt een nieuw op te zetten Museum voor het Kruideniersbedrijf, in aanvulling op de museumwinkel Betje Boerhave welke weer terug komt in het complex. Daarnaast is in Hoogt 8 en 10 is ruimte voor culturele organisaties die versterkend werken in het locatieconcept. Er zijn nog enkele ruimtes te huur.
Het Utrechts Monumentenfonds
Het Utrechts Monumentenfonds is een stichting zonder winstoogmerk die zich sinds 1943 inzet voor het wonen, gebruiken en genieten van gebouwd erfgoed in Utrecht, als bijdrage aan de stad en aan de stedelijke samenleving van morgen. Het Utrechts Monumentenfonds wil een vangnet zijn voor erfgoed dat leegkomt, haar kennis van erfgoed en instandhouding delen met de stad en zich inzetten voor het toekomstbestendig maken van haar monumenten en erfgoed in de stad. Het grootste deel van de portefeuille van het Utrechts Monumentenfonds betreft woningen die sociaal worden verhuurd, waarmee invulling wordt gegeven aan de mogelijkheid voor eenieder om in een monumentaal pand te kunnen wonen in de binnenstad. Het Utrechts Monumentenfonds kan haar werk doen dankzij de inzet van haar vrijwilligers, bijdragen van donateurs en legaten. Het Utrechts Monumentenfonds kent een status als landelijk erkende professionele organisatie voor het monumentenbehoud.
Bijlage 1 – Foto ondertekening (rechtenvrij te gebruiken). V.l.n.r.: Suzan te Brake (het Utrechts Monumentenfonds), Roos Stelling (filmprogrammering), Madeleine Stelling (Springhaver), Sjef Stelling (LHC), Jos Stelling en Anton Kramer (directie).
Bijlage 2 – Impressie door Wenink \ Holtkamp Architecten (rechtenvrij te gebruiken)
Einde persbericht
=========================================================================