Artikel samenwerking UMF en Weijman in Schildersvakblad

In het laatste nummer van het Eisma Schildersvakblad (uitgave 9 van 2017) is een prachtig artikel verschenen over de samenwerking tussen het Utrechts Monumentenfond en Weijman Vastgoedonderhoud. De essentie van de werkwijze van het UMF is dat we liever bepaalde kritische elementen goed aanpakken en de rest van het onderhoud uitsmeren over enkele jaren, dan het beschikbare budget gebruiken voor een ‘cosmetische’ schilderbeurt van een monumentaal pand. Dat is ons beleid. “Als we iets doen, doen we het goed.” Een van haar onderhoudspartners waarmee zij dit vorm geeft, is Weijman Vastgoedonderhoud.

Het beleid bij het UMF is: gerichte keuzes maken, binnen het beschikbare budget. Onze bouwkundige Sep Schetters geeft aan: “We gaan voor kwaliteit. Een object moet op een hoog niveau worden gebracht qua uitstraling, maar ook willen we borgen dat het lang wordt behouden. Logisch dat de prioriteiten dan liggen bij het schilderwerk en de houten gevelelementen, omdat dit de zwakste schakels zijn in de buitenschil. Als we iets doen, doen we het goed, maar dit betekent soms dat je andere elementen – bijvoorbeeld het pleisterwerk – op een later moment moet aanpakken omdat er nu geen geld voor is. Doe je dat niet, dan loopt een pand op termijn verder van je af en moeten op een gegeven moment houten onderdelen compleet worden vervangen. Dat is nu juist wat je niet wilt bij een monumentaal pand.”

Wilt u het hele artikel lezen? Klik dan op de volgende link. Nog meer uitgaven lezen van het Schildersvakblad? Klik dan hier.