Impressie avant-première 12 april

 

 
van UMF-donateur Hein van Rossum

 
Als donateur van het Utrechts Monumenten Fonds werd ik uitgenodigd voor de avant-première op dinsdag 12 april 2022. Nadat de QR-codes van mijzelf en mijn collega gescand waren kregen we een blauw bandje om onze pols en twee consumptiemunten. De medewerkers van het UMF die dit verzorgden deden hun werk vriendelijk, goed en snel. Binnen was het gezellig en stond de gratis cava klaar. Behalve donateurs waren er ook relaties uitgenodigd, zoals iemand van de afdeling Monumenten van de gemeente Utrecht.

 
Met een drankje namen we plaats aan een tafeltje en ik legde uit dat regisseur Jos Stelling nu drie Utrechtse filmhuizen bestierde: het Louis Hartlooper Complex (LHC) bij het Ledig Erf, het Springhavertheater en nu dus het Slachtstraat Filmtheater bij het oude Stadspostkantoor. Voorheen was ‘t Hoogt in het pand gevestigd. Toen draaide een man zich naar ons om, die aan een belendend tafeltje een visstoofpotje zat te eten. Hij stelde zich voor als Jos Stelling en beaamde wat ik zojuist verteld had. We hadden het over Louis Hartlooper, die onder andere in Utrecht filmexplicateur was tot zijn dood in 1922. Ik vertelde meneer Stelling nog dat ik met mijn dochter graag wat ging drinken bij het LHC. Zelfs zo vaak dat mijn vrouw dat op een gegeven moment verbood omdat onze dochter elke keer dat we erlangs fietsten het liefste daar weer wat wilde drinken.

 
Ik vroeg aan de barman of er programma was. Dat was er niet, je kon gewoon vrij rondlopen. We begonnen onze rondleiding bij de nieuwe toiletten, die er keurig uit zagen. Ik miste wel de gezamenlijke wasbak voor dames en heren uit ‘t Hoogt. Vervolgens ging het naar de achterkamer, die als kleine vergaderruimte gebruikt kan worden. De gemarmerde schouw was goed uitgevoerd. De ruimte was voorheen gebruikt als kruideniersmuseum Betje Boerhave. Suzan te Brake, directeur van het UMF gaf een toelichting. ‘t Hoogt was huurder van het pand maar wilde op een gegeven moment een ander pand betrekken. De zoektocht daarnaar duurde enkele jaren. Uiteindelijk heeft het UMF ‘t Hoogt de huur opgezegd met een ruime opzegtermijn. ‘t Hoogt heeft een nieuwe locatie gevonden nabij de Werkspoorkathedraal.

 
Vervolgens hebben we de drie filmzalen bekeken. In twee zalen draaiden trailers van nog te vertonen films. We komen daarvoor zeker terug! Zaal 2 was klein en leek geschikt om helemaal af te huren voor een feest. In zaal 3 werd teruggekeken op de restauratie van het pand. Sinds het moment dat ‘t Hoogt had aangegeven dat ze wilden vertrekken, waren er geen grote ingrepen meer gedaan. Daarom was de restauratie des te grondiger en nu staat het pand er voor de komende tijd goed voor. Als bouwkundigen hadden we nog wel een paar opmerkingen, zoals een enkele niet mooi uitgevoerde naad bij het stoffen behangwerk, En de lift leek erg traag te gaan. Maar een kniesoor die daarop let: Utrecht heeft er een prachtig filmtheater bij!