Huurdersbijeenkomst 31 oktober
Op 31 oktober organiseerden we een zeer enthousiast ontvangen huurdersbijeenkomst met het thema duurzaamheid. In Filmtheater Slachtstraat vertelde huurder Harmen Lelivelt wat hij zelf had gedaan om zijn huis in de Agnietenstraat energiezuiniger te maken. Zijn heldere tips, ondersteund met foto’s, inspireerden andere huurders. Een huurder bestelde zelfs ter plekke (online) raamfolie! Energiecoaches Arnold van Gelder en Nelleke van Maaren hadden handige tips voor thuis.
Indien u hier belangstelling voor heeft kunt u een afspraak maken voor een persoonlijk advies bij u thuis.
Daarnaast hebben wij ook nog een aantal tips winter- en duurzaamheidstips voor u.
- Bij veel woningen is het jaarlijks CV-onderhoud net achter de rug, maar controleer regelmatig uw cv-ketel. Ontlucht de radiatoren en zorg ervoor dat er voldoende waterdruk in de Cv-ketel aanwezig is. De druk moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Dit kunt aflezen op de meter boven het expansievat of op de Cv-ketel zelf. Een juiste waterdruk zorgt ervoor dat u uw woning goed kunt verwarmen.
- Bescherm kranen en waterleidingen tegen bevriezing. Een buitenkraantje kunt u bij vorst beter afsluiten en aftappen, zodat er geen leiding kan springen.
- Zorg dat er geen overgordijnen over de vensterbank voor uw radiator vallen, want deze houden de warmte tegen. Zorg er ook voor dat er geen bank voor of in ieder geval tegen de verwarming aanstaat. Deze houden de warmte namelijk ook tegen, tevens kan dit brand veroorzaken.
- Kerstverlichting in de donkere winter dagen is natuurlijk sfeervol en gezellig, probeert u zich ervan bewust te zijn dat dit extra stroom kost, een tijdschakelaar denkt met u mee, die is in te stellen op tijd, waardoor u in de maand Januari een klein extraatje heeft te besteden.
- Tevens is een tijdschakelaar brandveiliger, vaak zijn namelijk de transformatoren van deze lampjes die oververhit raken als ze te lang aanstaan, waardoor kortsluiting en brand kan ontstaan.
- Bij strenge vorst en uw mogelijke afwezigheid is het beter de thermostaat niet lager dan 10 graden te zetten, om bevriezing te voorkomen.
- Zet een half uur voordat u gaat slapen de thermostaat alvast lager of op nachtstand. Het beste is om hem niet lager te zetten dan 15 graden. De warmte blijft namelijk nog wel even hangen in uw woning.
- Als het heeft gesneeuwd: houd uw stoep of entree het liefst zelf sneeuwvrij. Of vraag iemand het voor u te doen. Dat is wel zo prettig voor uzelf en voor andere mensen bij u in de buurt.
- Ventileer uw woning goed. Dit advies lijkt misschien wel onlogisch, maar is toch belangrijk. Ook in de winter is het namelijk belangrijk om de woning goed te blijven ventileren door ramen of luchtvensters open te zetten. De lucht die bij ventilatie binnenkomt is een stuk droger dan de lucht die al binnen is, en droge lucht is makkelijker te verwarmen.
- Als u een houtkachel, een openhaard of een gaskachel heeft, laat deze minstens één keer per jaar door een erkend schoorsteenveger vegen, u bent hiervoor als huurder zelf verantwoordelijk. Het laten vegen van de schoorsteen verminderd de kans op brand aanzienlijk. Er zijn verschillende bedrijven in Utrecht die dit voor u kunnen uitvoeren, denkt u er wel aan dit te laten uitvoeren door een erkend schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB).