Jacobskerksteeg 25

Eénlaags diep huisje uit de l7de eeuw met hoge topgevel. Dit kleine geheel vergane pandje in de verloederde steeg achter het koor van de Jacobikerk was zo op het oog niet meer te redden. De voorgevel stond op het punt om in het huis te storten en de Gemeente vroeg om sloop ervan. De eigenaresse zag op het laatste moment af van restauratie en verkocht het huisje in 1979 aan het UMF.

Het restauratieplan was van architect Meulenbelt. Omdat er van het pand al veel te ver heen was om nog gered te kunnen worden besloot het fonds om direct aan de slag te gaan en de geveltop te behouden door deze in te pakken en na het herstel van de kap, waarvan de spanten in aangeheelde vorm behouden werden, voorzichtig weer rechtop te krikken en vast te zetten.

En zo staat de oorspronkelijke gevel van dit huisje er nog steeds. Wel een verschil met het ook oud lijkende huisje rechts ervan dat gelijktijdig aangepakt werd, maar waarvan op de restauratiefoto’s eventjes niks meer over is.

Voor de karakteristieke steeg is ons pand het belangrijkste historische element, op de kerk na dan wel. Wanneer ze op het secreet op de zolder zaten konden de vroegere bewoners op de preekstoel van de Jacobikerk kijken. Er woonden toen vier mensen boven, terwijl er beneden varkens en paarden geslacht werden. Nu is dat natuurlijk anders.

Klik hier voor meer informatie.